Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/asbothkeszthely/wp-content/plugins/icon-widget/src/Enqueue.php on line 85
Keszthelyi iparos oktatás 1884. október 5-én kezdődött, de gyökerei fellelhetők már a Georgikonban is. Az 1884-es ipartörvény volt az első olyan törvény, amely előírta, hogy az iparos köteles képesítést szerezni. A 3 osztályos iskolában mostoha személyi és tárgyi feltételek között folyt a tanítás 1968 szeptemberéig.
Az 1968/69-es tanévet az iskola már önállóan, 308. Sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet néven, az újonnan épült 6 tantermes épületben kezdte meg 640 fős tanulólétszámmal és 10 főfoglalkozású alkalmazottal.
Az intézmény jelenlegi formáját többszöri bővítés után 1988-ban nyerte el.
Korszerű tárgyi és kiváló személyi feltételek között folyik a tanítás 1979-től 1988-ig Veér Miklós, 1988-tól Szemes Péter, 2011-től Csótár András igazgató irányításával.
A tanévenként mintegy 20 szakma oktatása mellett 1975. szeptember 1-jétől 3 éves levelező tagozat formájában elkezdődött a szakmunkások érettségire való felkészítése. 1990-től fokozatosan alakítottuk ki az iskolai gyakorlati munkahelyeket kőműves, szobafestő, ruhakészítő, villanyszerelő szakmákban. 1991-től pedig a helyi igények alapján elkezdtük a villanyszerelő és ruhakészítő szakmákban a technikusképzést. Az Iskola neve a változásoknak megfelelően Műszaki Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet lett.
1997-től öt szakmai csoportban, most háromban készítjük fel a szakközépiskolai tanulókat technikusi, illetőleg szakmai végzettség megszerzésére: elektrotechnikai (elektrotechnikai technikus), informatikai (számítástechnikai programozó, számítástechnikai szoftverüzemeltető, multimédia-fejlesztő) és szolgáltatóipari (kozmetikus, fodrász) területen. Ugyancsak 1997-től folyik az OKJ-s szakmák képzése.
A szakiskolai képzés 2+2 vagy 2+3 rendszerben történik. 16 szakmából az évenként felmért igényeknek megfelelően választjuk ki az indítandó szakmákat. 2000 szeptemberétől új szakmai képzést indítottunk – az országban egyedülállóan – kishajó- és csónaképítő szakmában világbanki piacorientált háttérrel. 1995. szeptember 1-jétől 2 éves nappali képzési formában készítettünk fel érettségire szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkező tanulókat. Ez a képzési forma jelenleg szünetel. A szakmunkások szakközépiskolája jogutódja 2001 szeptemberétől a dolgozók szakközépiskolája, ahol a felnőtt osztályok esti tagozatos képzésben vesznek részt.
Az iskolánkhoz kapcsolódó középiskolai kollégiumban 3 városi középiskola 130 diákja lakik. A város diák- és szociális étkeztetésében jelentős részt vállaló konyha naponta 1200-1400 főt lát el.
A pedagógiai munka eredményességét bizonyítja, hogy az iskolánkban tanulók jelentős sikereket érnek el tanulmányi versenyeken, a 2 évenként megrendezett Helikoni Ünnepségeken és a sportversenyeken.
1999 januárjában a Zala Megyei Közgyűlés Pedagógiai nívódíjjal tüntette ki iskolánk nevelőtestületét.
2001. július 1-jétől iskolánk neve: Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium. Asbóth Sándor keszthelyi születésű mérnök-katona volt. Élete, tevékenységét irányító elvei példaértékűek számunkra.
2003. júniustól iskolánk közössége részt vesz a Szakiskolai Fejlesztési Programban, ahová országosan mindössze 90 iskola kerülhetett be. A tantestület tananyagfejlesztő tevékenysége, pedagógiai módszereinek megújítása emelik az oktató-nevelő munka színvonalát.
2003-ban, iskolánk 35 éves évfordulóján a Magyar Köztársaság oktatási minisztere elismerő oklevelét adta át a Zala Megyei Közgyűlés elnöke az iskola nevelőtestületének.
2004. áprilisától kiépítettük az MSZ EN ISO 9001:2001 szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszert.
2005-ben a Kormány döntött 16 TISZK (Térségi Integrált Szakképző Központ) létrehozásáról, amelynek iskolánk is tagja lett.
2005. július 1-jétől iskolánk anyaiskolaként két tagintézménnyel, a zalaszentgróti Béri Balogh Ádám Tagintézménnyel és a Nagyváthy János Tagintézmény bővült. Új nevünk Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium lett.
2012-2013-as tanévtől a Béri Balogh Ádám Tagintézmény kiválása után iskolánk és Nagyváthy János Tagintézmény egy intézményként működik.
2013. július 5-től az iskola új neve Keszthelyi Asbóth Sándor Szakképző Iskola és Kollégium.